A sebesültek és halottak névsora

Húsz hivatalos névjegyzék jelent meg eddig a harcztéren elesett, megsebesült és hadifogságba került katonáinkról.

A veszteségi listák, mint az nem is lehet máskép, jócskán az eredmények mögött maradnak, úgy hogy az a statisztika, a mit szorgalmas böngészők összeállítanak a listákból, nem a mai állapotnak felel meg, hanem annak, a mely négy-öt hete volt a tényleges állapot. De így is sok tanulságos és főleg megnyugtató adat olvasható ki a listákból.

Az eddigi lajstromok szerint a szerbiai és galicziai csatákon a tisztikarból meghalt 422, megsebesült 1555, hadifogságba esett kettő. A legénység soraiból meghalt 4110, megsebesült 23,909, hadifogságba került 134. S még egy igen örvendetes tapasztalatra akarjuk felhívni a figyelmet. A közös hadseregnek magának, a tiroli vadász és a boszniai ezredeket nem számítva, 102 gyalogezrede van. És legalább 45-50 olyan gyalogezredünk van, a mely eddigelé, a húsz lajstromon keresztül egyetlen emberrel se szerepel a listákon, a mely tehát még teljesen hiánytalan és intakt.

Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy az oroszok például egyetlen ütközetben, egyetlen csatában szinte negyvenezer embert vesztettek Przemysl mellett, hogy a szerbek seregesen hullottak Mitrovicza körül, hogy az esztergomi fogolytáborban egymagában körülbelül nyolczvanezer fogoly van, akkor büszke bizalommal nézhetünk a további események elé.