A lembergi érsek sorsa

A lembergi érseket, gróf Szceptyekit Lemberg elfoglalásakor az oroszok elfogták és Oroszországba szállították szeptember elején, a mikor Lembergbe bevonultak.

Emlékezetes az is, hogy a metropolita ugyan elmenekülhetett volna, azonban ott maradt, azzal a megokolással, hogy a főpásztornak a nyáj mellett kell maradnia. Ám nemcsak ezt tette a főpap, hanem hiveit a szószékről állandóan arra is figyelmeztette,hogy a háborús szerencsének minden forgandósága közben hivek maradjanak  Ausztriához és a percznyi jobblét kedvéért ne pártoljanak az oroszokhoz.

Nemes és becsületes szereplése miatt az oroszok különösen haragudtak Szceptyeki grófra, a kit elfogatása után többrendbeli sanyargatásban részesítették. Most pedig teljesen megbízható forrásból az a hír érkezik, hogy az oroszok tovább is éreztetni akarják neheztelésüket a főpappal. Ugyanis nem hadifogolyként bánnak vele, a mely esetben oly elbánásban kellene őt részesíteniök mint egy generálist.

Ám az oroszok kimondották, hogy Szceptycki grófot depertálták Galicziából, a mi egyebek közt az is jelenti, hogy hadjárat végén, a mikor hadifoglyainkat kölcsönösen kicseréljük, Szceptycki grófot nem adják ki az oroszok. Ez természetesen nem csupán az oroszokon mulik, de jellemző, hogy mily alantasan gondolkoznak az oroszok s mily silány módon éreztetik bosszújukat.