A felsőtiszai hajózás fejlesztése

A tiszai hajózásnak Szolnoktól Tokajig való kiterjesztése iránt nagy mozgalom indult meg Borsodvármegyében is és különösen Miskolcon, mert ebben a kérdésben Miskolc város kereskedelme nagymértékben érdekelt, főleg akkor, ha a tervezett Miskolc-Tiszapolgár vasut megépül. Ez esetben ugyanis a vasut és a Tisza keresztezésénél, a borsodmegyei oldalon, kikötő fog épülni.

A miskolci kereskedelmi és iparkamara, amelynek kerületéhez Borsod- és Heves, tehát a Tisza által érintett vármegyék tartoznak, felterjesztést is intézett a kereskedelmi és földmivelésügyi miniszterhez egy Miskolcon létesitendő átrakodó kereskedelmi kikötő iránt.

A felterjesztésre már megérkezett a válasz.
A miniszter szivesen fogadta a kamara akcióját s kilátásba helyezte, hogy a mennyiben a Felső Tisza hajózhatóvá tételének befejezése után az érdekeltség oly mértékben veszi igénybe a viziutat, amint az a szabályozásra fordított nagy anyagi áldozatok miatt méltán elvárható, a Felső Tiszán esetleg szükségessé váló, átrakodó kereskedelmi kikötő kérdését annak külön tanulmány tárgyává fogja tenni.