Gabonatőzsde

Budapest, április 8.

Az áprilisi határidők a tudósítási héten is szilárd irányzatról tettek tanuságot.

A felmondások buzában csekélyek, de az átvételi hajlandóság sem nagyon élénk, mert a bemutatásra kerülő tételek többnyire silány minőséget mutatnak. Mindamellett fedezések voltak tulsulyban, melyek az árak mérsékelt javulását idézték elő.

Áprilisi rozsban a mozgalmak sokkal nagyobbak és élénk árfluktuációk fordultak elő benne. A felmondások sokkal kisebbek, mint az első napon, de még nagy tételek vannak uton és a hónap második felére várhatók nagyobb szállitási bejelentések. A bemutatott áru tulnyomó része megfelelő, csak a hajó és vasuti árunál fordultak elő többször nagyobb minőségi eltérések, melyek következtében az áru visszautasittatott. Ez a körülmény azután az árak további emelkedését vonta maga után.

A zabban az érdekeltség nem nagy és a hét elején még fedezési készség uralkodott, mely az árak emelkedését vonta maga után, azonban az utóbbi napokban a hausse spekuláció részéről lebonyolitások történtek, melyek után az árak hanyatlását okozták. 

A gabonaüzlet általános helyzete jelenleg a vetések állapotától függ.
Az utóbbi napokban mind sűrűbben hallatszanak kisebb panaszok és kiszántási hírek az ország déli vidékéről és a Tisza tájáról, azonban az ellentmondó hírekből mégis azt a tényt konstatálhatjuk, hogy az országban általában a vetések állapota kielégitő és a Tisza vidékét kivéve, a kiszántások és károk alig lépik tul a minden évben rendszeresen előforduló arányokat. Egyébként a hét végén jelentik meg a földmivelésügyi miniszter legközelebbi jelentése a vetések állapotáról s ez majd megbizhatóbb képet fog nyujtani a növényzet fejlődéséről. 

A kinálat a vidéken mindenütt gyenge.
Kenyérmagvakban a készletek általában csekélyek, mig tengeriből csak mérsékelten ajánlanak. E cikkben, mely fedezések következtében szintén emelkedett, nagyobb hozatalokra alig lehet számitani, mert a gazdák a tengeri elvetésével vannak elfoglalva. Tény azonban, hogy a készletek a gazdáknál még igen tekintélyesek.