A dróttalan erőátvitel

Az emberek milliói közül kevés embernek jut osztályrészül a hírnév, az olyan dicsőség, amely időtlen időig fenmarad, a legkésőbbi ivadékok örök emlékezetéül. A világtörténelem sok neve között majdan letörölhetetlen írással fog ragyogni Edison neve, akinek érdemeit, ha nem is kisebbíti, de versengő futással nyomon követi a Magyar Föld egy szülöttje, Tesla Miklós. Ennek a zseniális föltalálónak a neve egy vonalban fog ragyogni Edison nevével.

Tesla Miklós, ki egy ideig Edison munkatársa volt s később önállóan vezette laboratotiumát, nemcsak az elektromosság terén, hanem a technika minden megnyilatkozásában alkotott maradandót, s még ellenfelei is elismerik az Edison zsenialitásához méltó egyéniségének nagyságát. Teslát a sovinizmus szereti magyarnak hirdetni. Ebben sajnos csak a területbeli meghatározás az igaz.

Tesla egy kis szerémmegyei faluban született, horvát nyelvű iskolában végezte az elemi és a középiskolának jó részét, s bár teljesen bírta a magyar nyelvet, s jogilag magyar kellene, hogy legyen, ő magát állandóan horvát nemzetbelinek vallja, s annak ellenére, hogy még ma is jól beszél magyarul ezen nyelven még magyar honfitársait sem szólja meg. Az amerikaiak nem szeretik Teslát, mert féltik tőle az ő Edisonukat.

Épen ugy mint a dróttalan telegráfia bármely anyagi összeköttetés nélkül, ugyszolván korlátlan távolságra képes jeleket továbbítani. Tesla ezen a módon, az elektromagnetikus hullámok segélyével energiát akar továbbítani tetszőleges mennyiségben, tetszőleges távolságra. Teslának ez a terve nem ujdonság, erről már évek óta regél az amerikai sajtó és ezek révén az európai is.

Ujabban ismét megindulnak a hírek, lehet, hogy maga Tesla írja, vagy pedig szemfüles riporterek híradásai nyomán tudjuk, hogy a Tesla áram meg fog indulni. A leírásokból alig tűnik ki valami. Hogy mi módon történi az a hatalmas eredményű áramátvitel a levegőn át, hogy vezeték nélkül oda és annyi áramát irányíthatunk ahova és amennyit akarunk, alig sejtjük.

Hogy az így, a levegőn át küldött áram nem vész el, hanem mind a rendeltetési helyére jut nem magyarázzák meg, ellenben az Amerikából terjesztett fényképek révén eleget látunk arra, hogy elhigyjük, hogy itt egy korszakalkotó találmányról van szó, amely ha beválik, hivatva van a világ minden erőátvitelét uj alapokra fektetni.