Villamos uton való robbantás

Mindaz, amit mi közhasználati cikk elnevezés alatt életünk és kényelmünk céljából vásárolunk, használunk, a fémmel van összeköttetésben. A vas, a szén pedig s általában mindaz, amit az emberi erő a föld gyomrából emel ki, a robbantás müveletét igényli.

Ki ne látta volna még az országut szélén ülö kötörö munkás keserves fáradságát, míg apró hosszunyelü kalapácsával, sürü, gyors ütésekkel szedi szét a nagyobb darabu köveket, hogy belölük az uttest kemény alapját alkothassák meg. A robbantószerek, a löpor föltalálása elött is épületek sziklába vájt utak, s ezeknek az épitése ilyen apró kalapácsütések révén lefejtett ködarabkák milliárdjainak eltávolitása után volt csak elvégezhető.

Egy-egy uralkodó, aki utat vájatott sziklás országában rendesen élete alkonyán érte el, míg müve elkészült. Évtizedek ideje és emberek ezreinek munkája kellett ahhoz, amit ma egy maroknyi dinamit néhány perc alatt elvégez. S ha az emberiség átkának, sok élet kioltásának okául állitjuk is a lőport, a világ átadásának kell tekintenünk a robbantások, a sziklahegyek rombolásának lehetősége miatt, mert ezen a réven jutottunk abba kényelmes kulturhelyzetbe, amelyben ma élhetünk.

Azóta van világitásunk, fütésünk, elektromosságunk, közlekedésünk. Azóta fejlődött a technika, azóta van ipar és kereskedelem. A robbantás müvelete abban áll, hogy a munkások hosszu erös acélrudakkal a robbantandó sziklatömbbe mély lyukakat furnak. Amikor a lyuk furása kezdödik, egy ember először egy rövid acélvésőt tart a kőre, amelyet egy másik munkás kalapácsütésekkel a köbe való behatolásra kényszerit.

Minél mélyebb lesz a lyuk, annál hosszabb acélvésörudat helyeznek a nyilásba, annál nagyobb erövel kell a lyukvájórudat kalapácsolni. Ha a furólyuk elkészült, a robbantáshoz megteszik az elökészületeket. Lemérik a lyuk mélységét, hogy a gyujtozsinór hosszát állapithassák meg. A gyujtózsinór végére ráerösitik a dinamitpatront, s beleeresztik a lyuk fenekére. Most földet szórnak a lyukba és jól legyömöszölik, elfojtják a lyuk területe és a gyujtózsinór közti hézagot. A furólyuk felső végén, a nyiláson tul a gyujtózsinór vége annyira nyulik ki, hogy az a munkás, aki a gyujtózsinórt meggyujtja, elég idővel rendelkezzék még arra, hogy biztos távolságra szaladhasson.

A robbantás nem egy lyukon át történik. Rendesen több, sokszor tizenöt, husz lyukat furnak és szerelik föl dinamital, s a gyujtást egyszerre végzik el. Nagy gyakorlottság kell ahhoz, hogy a dinamitpatronok csak akkor robbanjanak föl, ha a zsinórt gyujtó munkás már biztos távolságba ért. A balesetek azonban szinte elkerülhetetlenek. Ezeket a baleseteket akarják kiküszöbölni az elektromos árammal való robbantás utján.

Minden munka marad olyan, mint a kézzel való gyujtást megelőző munkánál, csupán csak a gyujtást végzi egyszerre a távolban lévő elektromos áram kezelője. Ha a furólyukak készen vannak, s a dinamitpatronokat belehelyezték, a gyujtózsinór kilógó végét egy elektromos vezetékbe foglalják össze.

Felső képünkön bemutatunk egy ilyen villamos gyujtót. Az egész szerkezet nagyságára a rajzon látható kezek adnak felvilágositást. Balkézzel megfogja a munkás a szikrakészitö szerkezetet, jobb kézzel pedig a tolattyut huzza ki. Kellő távolságról elereszti a fogót, s az visszaszaladva a hüvelybe, dörzsölés és ütés következtében elektromos-áramot állit elő, amely a vezeték végén lévő két póluson szikrát eredményez.

Ez a kisütés meggyujtja a gyujtózsinórokat, amelyek igy egyszerre égnek be a lyukba, s okozzák a dinamitpatrónok elsülését. Ha a távolság, amelyből a robbantást villamos-szikra utján kell végeznünk, nem nagy, ez a kéziszerszám teljesen megfelel. Ha nagyobb távolságról kell robbantani, arra szolgál a második képen látható kis áramforrás.

Ez nem egyéb, mint egy kis dinamo, amelyet a képen látható forgatórudnál forgatunk, s a dörzsölés után előállott elektromos áramot, amely nagyon intenzivitásu, mint a föntebb említett, elvezetjük a furlyukakhoz. Nagyobb üzemekben a furást is gép végzi, s ha nagyobb alagutat épitenek, ahol a munka esetleg évekig eltart, nagy elektromos telepet is létesitenek, amely természetesen könnyen szolgáltatja a kívánt áramot.