Ládaszögező gép

A közönséges szerszámgépek lassankint teljesen átalakulnak a legbonyolultabb összeállitásu és müködésü gépekké. Mechanikus kalapács, furó és szögezö gépszerkezet mellett nem kis érdeklödést kelthet a képünkön látható ládaszögezö gép. Ez önmagában állva is csudája az összetett szerkezetü szerszámgépeknek, de összeköttetésben állva egy olyan sablón fürészgéppel, amely milliméter pontossággal vágja ki a láda oldalnagyságu deszkadarabokat, amelyeket azután a ládaszegező-gép teljesen automatikusan ládává szögez.

A gép müködése a következő : Van egy lábbal állitó, inditó szerkezet „a”, amely a gépet bekapcsolja a hajtó szerkezetbe. Följebb egy viszintesen fekvő kerék „b” segélyével a „c” asztal, amelyre az összeszögezendő deszkákat helyezzük jobbra és balra elmozditható tetszésszerinti távolságra. A hajtószerkezet egy függöleges rud utján „e” összeköttetésben áll „d” szögszekrénnyel, amelyben öt-tiz milliméter átmérőjü drótszögek tömege van elhelyezve. Az öt és tizmilliméter átmérő a maximum, de ennél vékonyabb szögek természetesen szintén alkalmazásra kerülhetnek.

A szögek az „f” csatornán át az „i” szöghüvelyekbe jutnak, amelyeket azután a „g” kalapácsok sulykolnak bele a deszkába. A gép müködése az elmondottak szerint igen egyszerü. A deszkákat az asztalkára helyezzük, közvetlenül a szöghüvelyk alá. Ha most a lábhajtó, vagy inditóra rálépünk, abban a pillanatban annyi szöget ad be a kalapács, ahány szög hüvelye van a gépnek. A gépet Doig német mérnök szerkesztette s ilyen gépet sokféle nagyságban épitenek. Van három, négy, öt, egészen tiz szögre berendezett gép amelyekkel postaládák, cukordobozok s különösen szivaros skatulyák készithetők bámulatos gyorsasággal.

E gépnek még sok más sajátsága is van. A szögcsatornák és a szöghüvelyek tetszés szerint szükebbre és tágabbra is állithatók, ezáltal a szögezés sürü, vagy ritkább lehet. Ezen kívül a dobozt záró heveder deszkát is rá tudja szögezni a ládára, de ezt ugy teszi, hogy a szögek, mint a fémlapokon szokás, szögecselés módjára erősitik rá a lécet a doboz fedélre. A legkisebb szögezőgéppel szivardobozt 1400 darabot lehet napi tiz órai üzem mellett szögezni, de 5000 darab készitése is könnyen elérhető egy közepes nagyságu szögezőgéppel.

A leggyakorlottabb munkás, kézhez adott anyaggal legföljebb 3-400 darab dobozt tud összegezni. Dohánygyárakban ma már mindenütt vannak ilyen dobozkészitő Doig-féle gépek.