Konfliktus a németek és a lengyelek között

A németek és lengyelek harcza

A Poroszországhoz csatolt lengyelek harcza a németek ellen nagyon erős visszhangot keltett nemcsak mindenütt a szlávok közt, hanem ott is, a hol a németeket nem szeretik. A franczia lapok hosszu czikkeket közölnek a pozeni lengyelek elnyomatásáról. Oroszország több helyén tüntetnek a németek elen, még pedgi maguk a katonatisztek. A kievi helyőrségnek majdnem valamennyi tisztje kisebb-nagyobb összeget írt alá azok családjainak számára, a kiket a wrescheni ügy miatt itéltek el.
Galicziában szenvedélyes haraggal fordulnak a lengyelek minden ellen, a mi német. A kereskedők nem akarnak Németországban vásárolni. A galicziai tartománygyülésen Czartoriszky herczeg tiltakozást olvasott föl a német erőszakoskodások ellen és a szétszórt lengyelek legmélyebb testvéri érzésének rendületlenségét hirdette. Ez az eset alkalmat adott a német erőszakoskodások ellen és a szétszórt lengyelek legmélyebb testvéri érzésének rendületlenségét hirdette. Ez az eset alkalmat adott a német koránynak, hogy hivatalosan szólaljon Bécsben, a hol megnyugtató választ adtak.


A wrescheni lengyel gyermekek karácsonya

Talán sehol a világon nem folyt le olyan megható karácsonyfa-ünnepély, mint az utóbbi időben hiressé vált Wreschen kis német-lengyelországi városkában, a hol Pnuntki gróf a saját kastélyában rendezett ünnepély az elitélt lengyelek gyermekeinek.
A kastély nagytermében négy hatalmas karácsonyfa volt fölállitva, teleaggatva ajándékkal. A diszes karácsonyfákat hatszáz gyermek állta körül. Ezek közül tizenhárom gyermek, a kiket a német tanitók megvesszőztek, külön emelvényen volt elhelyezve. A gróf az ünnepély elején lelkes beszédet intézett a gyermekekhez, emlékeztetvén őket a nemzetük iránt való kötelességre. Azután kiosztotta köztük az értékes ajándékokat, d végül valamennyi gyermek rázenditett a lengyel himnuszra.