A poroszok és a lengyelek

A porosz képviselőházban a mult héten hosszu tárgyalások folytak a pozeni lengyelek helyzetéről. Hobrecht és Jazdzewski intéztek interpellácziót a vrescheni elitéltekről. A kormány tagjai nyiltan kijelentették, hogy a lengyeleknek beolvasztása a németségbe, határozott czélja a porosz kormánynak. A lengyel képviselők ez ellenében azt mondták, hogy a lengyelek teljes erejökkel ellenállanak.

Bülow kanczellár, a kinek ősei szlávok voltak, Lanzkoronszkiné grófnénak, közeli rokonának, a lengyelekkel szemben való németesitő törekvéseiről a következőket mondta: „Lehetséges, hogy a hatóságok imitt-amott tulkapásokat követtek el, de kötelességünk, hogy a határkerületekre rányomjuk a németség bélyegét, mert a lengyelség nemcsak uralkodó, de még csak velünk egyenrangu tényező sem lehet.”

Az egész nagy harczból, melyben a németek és lengyelek állnak szemközt, a magyarországi nemzetiségiek meggyőzödhetnek arról, hogy milyen rosz sorsuk volna nekik, ha nem Magyarországba, de a német földre jutottak volna. Nem jogosan emelhetnek tehát túlzóink hazánkban panaszokat.