A máv. tisztviselők előléptetési viszonyainak javitása

Az appropriációs törvényjavaslatok tárgyalása előtt az előadó a törvényjavaslatnak szószerint a következő uj szakasszal való kiegészitését inditványozta:
„Felhalalmaztatik a kereskedelemügyi miniszter, hogy az 1907. évi L. t.-c. 1. §-ban emlitett A) táblázatba tartozó államvasuti tisztviselőknek az 1914-15. költségvetési évbe eső két időszakos előléptetése alkalmával olyan tisztviselőket, akiknek várakozási ideje még nem telt le, az 1907. évi L. t.-c. 8. §-ában megállapitott 25 százaléknál nagyobb terjedelemben, de a költségvetésben engedélyezett hitel keretén belül léptethessen soronkivül elő és hogy az összes előléptetendő tisztviselőknek legfeljebb 20%-át abban az esetben is előléptethesse, ha az illetők várakozási idejének fele még nem telt le.”

A képviselőház a törvényjavaslatnak e módositással való kiegészitését egyhangulag és vita nélkül elfogadta 3-szori olvasásban is. 

Az appropriációs törvény emlitett rendelkezése megszünteti az eddigi előléptetési rendszernek azon hátrányait, amelyek az 1907. évi L t.-c. 8. §-ának ama rendelkezései folytán állottak elő, hogy soronkivül csak az a tisztviselő volt előléptethető, a kinek fél várakozási ideje már letelt és hogy a soronkivül előléptethetők száma ugyan abban az évben automatikusen előlépő tisztviselők 25 százalékát nem haladhatja meg.

Hátrányosak voltak az 1907. évi L. t.-c. 8. §-ának emlitett rendelkezései, mert tudvalevőleg csak minden harmadik évben vált esedékessé egy nagyobb szabásu automatikus előléptetés és igy csak minden harmadik évben lehetett nagyobbszabásu soronkivüli előléptetést eszközölni, de még akkor sem volt soronkivül előléptethető az az érdemes tisztviselő, akinek éppen ezen nagyobb szabásu soronkivüli előléptetések alkalmával nem telt még le a fél várakozási ideje. A szóbanforgó korlátozások voltak az okai annak, hogy a máv. egyes érdemes tisztviselőit, bár érdemeiket elismerte, soronkivüli előléptetésben nem részesithette. 

E hátrányok megszüntetésével tehát a máv. tisztviselők előléptetési viszonyai jelentékenyen javulni fognak, mert az érdemes tisztviselők nagyobb száma lesz soronkivül előléptethető, ezenkivül a kiválóan érdemes tisztviselők az eddiginél gyorsabb előmenetelben lesznek részesithetők, ami bizonyára fokozni fogja a tisztviselők ambicióját.