Aggastyánok a staféta-futásban

Igen érdekes bizonyítéka a nemzeti lelkesedésnek a Berlin-Boroszlói stafétafutás. A németek ugyanis minden elképzelhető módon és formában ünnepelnek.

Ünneplik a napoleoni iga alól történt felszabadulás századik évfordulóját emlékmüvek, szobrok, középületek leleplezésével, de ünnepelik az évfordulót sportversenyekkel is, amelyek között előkelő helyet foglalt el a Berlin – Boroszlói stafétafutás.

Ez a futás érdekes szenzációval szolgált. Hiszen meg szokott történni, hogy a fiatalok lelkesedése átragad az öregekre, de ezt a lelkesedés ritkán jut olyan érdekes kifejezésre, mint ennél a futásnál jutott.

Két öreg, rokkant német polgár jelentkezett a versenyrendező bizottság előtt, hogy ők is részt akarnak venni a futásban. Azért, hogy ők öregek, megfogják mutatni, hogy a lelkesedés friss erőt önt az ő tagjaikba is.

A bizottság honorálta aggastyánok lelkesedését és mindjárt besorozta őket a stafétafutók közé. Az öregek futottak is, amint csak tőlük tellett, de persze nem rajtuk mult, hogy lemaradtak a fiatalok mögött. A lelkes agg németek arcképeit itt közöljük.