Grafikusok,vízfestők és pastellfestők kiállítása a Nemzeti Szalonban

A vízfestés nem valami nagyon kedvelt módja nálunk a festői ábrázolásnak. Míg a külföldön nagyon felkapott, sőt Angliában az olajfestéssel egyforma elterjedésnek örvendő ága a festészetnek, nálunk bizony alig-alig akad aquarellista. Pedig a vízfestés számos olyan hatásra képes, a mely az egyéb technikák számára elérhetlen.

Színeinek világító erejével sem az olajfestékek, sem a pastelkréták nem vetekedhetnek. Mégis aquarellistáink száma évről-évre fogy és kevesbedik azoknak a kiváló, de máskülönben egyéb festési módokban jeleskedő festőinknek száma is, kik néha ki-kirándulnak erre a területre; melyet a XIX. században a franczia művészet legnagyobbjai is szívesen felkerestek.

Régi gárdánkból említsük meg elsőnek az örökké friss veteránt, Nádler Robertet, kinek könnyed biztosságu, friss színezésű úti emlékei a kiállítás javához tartoznak. Edvi Illés Aladár itt is a régi, finom aprólékosságokba merülő művésznek bizonyul. A legtöbb meglepetést Raáb Ervin halványan világító színekkel festett olaszországi és gödöllői képei fogják kelteni, melyek egy egészen különösen, hamvas szűziességben meglátott természetet állítanak elénk.

Csupa olyan halvány színbeli finomságot adnak, melyeket másként nem igen lehetne megfesteni, csak víz festéssel. Ez a teljes megegyezés a technika kihasználása és a meglátás módja között különösen vonzóvá teszi nagy biztossággal festett kis képeit. A míg Raáb átstilizálja, elvonttá teszi a természetet, Bakoss Tibor arra törekedik, hogy rikító színpompájának erejét a vízfestékek világító erejével még jobban fokozza.

Thémái igénytelen dolgok, a baromfiudvar, egy-egy kertsarok, de ezeken az aprócska dolgokon is jól meg tudja éreztetni azt az örömöt, melyet szemünk az élet tarka-barka színű, rikitóan színes dolgainak láttára érez. Jó megfigyelője az apró állatok testi struktúrájának, mozdulatainak, sőt psychologiájának is.

Valamikor nagyon aprólékos festési módját könnyedebb, foltszerűbb, a színek keveretlenségénél fogva világítóbb modor kezdi felváltani, a mi nemsokára oda fogja segíteni, hogy szándékai és az eredmény között nem lesz különbség.