Háborus pénzügyi intézkedések

A bankakta felfüggesztése – Két- és ötkoronás bankjegyek – A jegybank lombardüzletének tágitása – Hadi kölcsönök

A háborus állapot rendkivüli pénzügyi intézkedéseket tett szükségessé.
Elsősorban is a két kormány az Osztrák-magyar banknak felhatalmazást adott arra, hogy a bankstátutumoktól eltérhessen, illetve, hogy a bankjegykibocsátás keretét kibővithesse. Más szóval a bankakta a háboru tartamára felfüggesztetett, ami az összes nyugati államokban is megtörtént. 

Ugyancsak az Osztrák-magyar bank főtanácsa elhatározta, hogy már a legközelebb kétkoronás bankjegyeket hoz forgalomba. Arról is szó van, hogy ötkoronás bankjegyek bocsátassanak ki. Ezenkivül a jegybank, hogy az aprópénz-hiányon segitsen, nagymennyiségü ezüstforintost bocsátott ismét forgalomba.

Végül tervbe vétetett az Osztrák-magyar bank lombardüzletének tágitása is.
A jegybank tudvalevőleg az értékpapiroknak csak egy szükebb kategoriáját veszi lombardba, ipari- és bankrészvényekre pedig egyáltalában nem ad előleget. Bankkörökben most azt kivánják, hogy az Osztrák-magyar bank tágitsa lombard-üzletét és elsőrendü ipari- és bankpapirokat is lombardirozzon. Valószinü, hogy a jegybank ennek az óhajnak már legközelebb eleget fog tenni. 

Egy másik háborus pénzügyi intézkedés az osztrák és magyar hadikölcsön felvétele.
A kölcsön összegére és kamattipusára vonatkozólag közelebbi adatok nem kerültek nyilvánosságra. Ami a kölcsön plaszirozását illeti, erre nézve tájékozást nyujt az osztrák államadósság ellenőrzésére kiküldött bizottság e hó 10-én tartott ülése.

Az osztrák pénzügyminiszternek a bizottság ülésén tett közléseiből kitűnik, hogy mindkét állam rövid lejáratu lombardkölcsönt vesz föl, minthogy a kincstári jegyeket ez idő szerint a közönség körében elhelyezni nem lehet. Ezek a kincstári jegyek mindaddig lombardirozva maradnak, amig más hitelművelet utján pótolhatók lesznek. A kincstári jegyeket a rendes bankkonzorcium veszi át, mely azokat az Osztrák-magyar banknál lombardiroztatja, ugy hogy egyelőre csak a lombard-kamatok lesznek megtéritendők. Ezzel az állami megterheléssel szemben áll mint bevétel a bankjegyadó és az Osztrák-magyar bank nyereségéből járó részesedés. 

Itt megemlitjük, hogy a német birodalmi gyűlés 5 milliárd márka hadikölcsönt szavazott meg. Ez az összeg azonban nem egyszerre, hanem részletekben fog emisszióra kerülni.