A tömegek lélektana

Az a megismerés, hogy az emberi tömegeknek külön egyénisége és külön psychologiája van, a mely másféle törvényeket és jelenségeket mutat, mint a tömegeket alkotó egyes emberek külön-külön lelki élete – egyike a modern szocziologiai tudomány legfontosabb felfedezéseinek.

Hatása kiterjed nemcsak a társadalmi tudományokra, hanem a politikára és a történetírásra is s mind a kettőnek egészen új szempontokat ad. Egyes históriai tömegjelenségeket csak így tudunk megérteni és megmagyarázni s általában a történelem, mint az emberi tömegek története, egészen más értelmezést nyert. Ugyanígy a politikában is.

Ennek az új és rendkívül fontos tudományos problémának legkitünőbb összefoglalása s egyúttal az első rendszeres kisérlet megoldása Le Bon könyve a tömegek lélektanáról: a legolvasottabb és legnagyobb hatású tudományos könyvek egyike a mai irodalomban, a melyre lépten-nyomon hivatkoznak, a melyet idézve találunk mindenütt, ahol a fölvetett kérdést érintik.

Már régebben élénken nyilvánult az óhajtás, hogy e könyv, mely nemcsak franczia hanem más nyelvű kiadásokban is rendkívül sok olvasót nyert meg, magyarul is meglegyen s irodalmunk nyeresége most az a magyar kiadása, mely a Franklin-Társulat Kultura és tudomány vállalatában megjelent.

A fordítást dr. Balla Antal végezte, nagy gonddal és hozzáértéssel, a mi ebben az esetben a szokottnál is fontosabb, mert Le Bon könyve írói forma, az előadás vonzó ereje és a dialektika élessége dolgában is a legkiválóbb könyvek közé tartozik.