A "Szent István" csatahajó vizrebocsátása

Január 17-én bocsátották vizre az első, Magyarországban épített óriási csatahajót, a Szent Istvánt, a Ganz-Danubius hajógyár fiumei gyártelepén.

A vizrebocsátás és hajókeresztelés nagy ünnepélyek között ment végbe s a keresztanyai tisztet Mária Terézia főherczegnő teljesítette.

Pontban tizenegy órakor Haus Antal admirális a királyi herczegnő elé lépett és megkérte a hajó megkeresztelésére.

Haus Antal tengernagy, tengerészeti parancsnok a követező beszédet mondotta:
Császári és király fenség! Eddigi legerősebb csatahajó hadosztályunk negyedik egységét készülünk ma elemére bocsátani. Ilyenképpen ez a vizrebocsátás nagyfontosságú és jelentős esemény a császári és királyi hadiflotta fokozatos kiépítésében.
Az új hajó Ő Felségének, legkegyelmesebb császárunknak és királyunknak legfelsőbb parancsára elévülhetetlen nevét fogja viselni Magyarország első keresztény királyának, annak a szent fériúnak a nagy uralkodónak, a kinek minden keresztény dicsőítéssel adózott.
Császári és királyi fensége kegyeskedett az ünnep fényét a keresztanyai tisztség vállalásával emelni és ezért császári és királyi fenségednek a haditengerészet leghódolatteljesebb köszönetét teszem lábai elé.
És most kérem császári és királyi fenségedet, kegyeskedjék a keresztelést elvégezni.

Mária Terézia királyi herczegkisasszony a következő beszédben válaszolt:
- Ő császári és apostoli király felsége legkegyelmesebb felhatalmasodott, hogy az új hajó vizrebocsátásánál a keresztanyai tisztséget elvállalhassam.
Büszkeséggel és őszinte örömmel teszek eleget.

Ő fensége erre megnyomta a keresztelés fölirású gombot e szavak kiséretében.
- Legfelsőbb parancsra elkeresztellek Szent István névre.
Majd megnyomta a vizrebocsátás fölirású gombot e szavakkal:
- Menj elemedre és a mindenható oltalmazzon minden utadon.

Az óriás csatahajó a gomb megnyomása után az egybegyült óriási tömeg lelkes éljenzése közben akadálytalanul lesiklott a vizbe.