Antal Gábor püspök halála

Hosszu szenvedés után meghalt a mult héten Komáromban Antal Gábor református püspök, aki régi, kiváló munkása volt egyházának.

Egyik megalapítója volt a Dunántuli Magyar Közművelődési Egyesületnek és lelkes előmozdítója volt minden hazafias ügynek. Egyházában és az egész közéletben nagy népszerüségnek örvendett nagy tudása, kiváló szónoki képessége, puritán jelleme és emberszeretet révén.

Négy évvel ezelőtt, mint legidősebb püspök, a református, konvent egyházi elnöke lett s nagy tevékenységet fejtett ki, mint a Protestáns Irodalmi Társaság elnöke is. Több ízben felszólalt a főrendházban és különösen a népnevelés ügyének volt lelkes agitátora. 1865-ben Pápán országgyülési képviselőnek választják meg, de a politikai pálya nem igen vonzotta, inkább szerette a csöndes munkálódást.

Mintegy két évvel ezelőtt támadta meg gyomorbaja s nagy szenvedésektől váltotta meg most a halál. Halálát özvegyén és öt gyermekén kivül nemcsak egyháza gyászolja, hanem az egész magyar közélet is, melynek egyik kitünősége volt.