Forrongás Albániában

A nagyhatalmak önálló fejedelemséget csináltak Albániából s már ugy volt, hogy Wied herceg röviden el is foglalja ez uj trónt. Egyszerre olyan hirek jönnek ebből a sok vihart látott országból, amelynek, ha igazaknak bizonyulnak, ujabb, beláthatatlan bonyodalmaknak lehetnek előidézői.

Arról van ugyanis szó, hogy a mohamedán albánok titokban Wied herceg fejedelemsége ellen szövetkeztek. A törzsfőnökök megállapodtak benne, hogy Albániának csak mohamedán fejedelme lehet s egyik gyülésükön Izzed pasát kiáltották ki albán fejedelemnek.

Állítólag egész Albánia elfordult Wied hercegtől, a lakosság lázong és kész arra, hogy fegyveres erővel támogassa Izzed pasát, aki a jövő hétre igérte, hogy bevonul Valonába s elfoglalja a trónt. Izzed pasa a most lemondott török hadügyminiszter s lemondásában és az albán fejedelemségre való törekvésében összefüggést keresnek.

Egyáltalán nyiltan hangoztatják, hogy a legujabb albán zavarok felidézésében szerepe van Törökországnak, de még inkább Görögországnak, amelyik azért szítja Albániában ezt a lázadást, hogy ne kelljen eleget tennie a nagyhatalmak ama kivánságának, hogy záros határidőn belül vonja ki csapatait Albániából. Egyelőre nem lehet tisztán látni a dolgokban, de annyi tény, hogyha ezek az állapotok tényleg megfelelnek a valóságnak, akkor a nagyhatalmak közbe fognak lépni Wied herceg érdekében. Az albánok, állítólag, nem akarnak keresztény uralkodót.