A háboru és a hitel

A gazdasági élet tápláló eleme a hitel, amelynek a háboru idején is funkcionálnia kell. Ez azért is kivánatos, minthogy most kezdődik az őszi kampány, melynek fokozott pénzszükséglete a háboru dacára is jelentkezni fog.

Különösen áll ez a termés értékesitése tekintetében.
A gazda – most még inkább, mint azelőtt – követelni fogja, hogy gabonájáért az elszállitásnál azonnal készpénzt kapjon. A vevőnek tehát okvetlenül pénzt kell szereznie, amit természetesen csak hitel utján érhet el. Valószinü, hogy a harctéri sikerek nyomában más üzletágaknak is fellendülés fog mutatkozni, ami a pénz, illetve hitelszükségletet szintén növelni fogja. 

Már most az a kérdés, vajjon hitelorganizációink képes lesz-e az igényeket a mai válságos viszonyok között is kielégiteni. Amikor a háboru kitört, a kormány a nagybankokkal egyetértőleg kommünikét tett közzé, amelyben bejelentette, hogy az egyeseknek eddig élvezett hitele korlátoztatni nem fog, sőt bizonyos méltánylást érdemlő esetekben a hitel keretei még tágittatni is fognak.

A háboru elején megnyilvánult óriási pénzfeszültség ma már lényegesen enyhült és bankkörökben nem titkolják, hogy bizonyos pénzbőség kezd mutatkozni, ami a pénzintézeteket a fokozottabb hitelnyujtásra ösztönzi. Igaz, hogy a bankok most az eddiginél nagyobb garanciákat követelnek, ezt azonban természetesnek kell találnunk akkor, amidőn a háboru az egész gazdasági életet és az egyes exisztenciákat meggyengitette. 

Az Osztrák-magyar bank lombardüzletét kibővitették, miáltal lehetővé tették, hogy az ipari és közlekedési részvények tulajdonosai készpénzt szerezhetnek maguknak. Ami pedig a Kriegskreditbank intézményének utánzását illeti, ez a mi viszonyaink között most alig lehetséges. A moratórium következtében a takarékbetétek és más rezervák le vannak kötve és igy uj alapitásokra készpénz alig áll rendelkezésre. Itt nem marad más hátra, minthogy a nagybankok és a vidéki jólfundált intézetek, melyek most elég pénz fölött rendelkeznek, a kereskedelem és ipar jogos igényeinek kielégitésére siessenek. 

Számos jelből arra lehet következtetni, hogy a nagyobb pénzintézetek erre hajlandók és remélhető, hogy a hitelviszonyokban rövid időn belül örvendetes javulás áll be.