Háboru és közgazdaság

Erről a témáról Werner Sombart, az ismert német közgazdász ezeket a megszivlelendő sorokat irja:
A mostani háboruban a győzelem annak az országnak jut majd osztályrészül, amelynek nemcsak a legkitünőbb hadserege, hanem a legjobban organizált közgazdasága is van. Minden attól függ, melyik hatalom birja ki tovább.

Az a hitünk, hogy ez a hatalom Németország lesz.
Ez a bizalmunk arra a meggyőződésre támaszkodik, hogy a német közgazdaság szilárd alapokon nyugszik, melyeket évtizedeken át raktunk le. De erős a bizalmunk azokban az emberekben is, akik közgazdaságunk felelősségteljes vezetését magukra vállalták. Mig a normális időben az egyes ember befolyási szférája csak igen szük keretekre szoritkozik, addig olyan kritikus időkben, mint a mostani, a személyes organizatórius tevékenység lép előtérbe.

Nagy bankárjaink, iparosaink és kereskedőink személyes munkateljesitményétől, valamint a kereskedelmi érdekképviseleteket, munkaközvetitőket, szakegyleteket, hitelszervezeteket, minisztériumokat, városi igazgatást stb. vezető emberek ügyességétől függ az, hogy a közgazdasági mechanizmus helyesen funkcionál-e.

Meg vagyunk győződve, hogy vezető emberek szellemben és jellemben megállják helyüket. Feladatukat határozottsággal, hidegvérrel, áldozatkészséggel, odaadással és kötelességtudással kell végezniök.

Gyakorlati közgazdáink kezébe van letéve a haza jóléte és boldogulása. Nincs gazdaságtörténelem, mely nem egyuttal hadi történelem is.