A háborus kölcsönpénztárak

Bécsi lapok jelentik, hogy az osztrák Darlehenskassék felállitására vonatkozó rendelet szept. 19-én fog publikáltatni. A kölcsönpénztárak német mintára fognak berendeztetni és azoknak igazgatásával az Osztrák-magyar bank fog megbizatni. A „Zeit” szerint a kölcsönpénztárak csak 1000 koronás jegyeket fognak kibocsátani, ennél kisebb kölcsönök valutáját bankjegyekben fogják folyósitani.

A pénztárak felállitását illetőleg nincs szükség a magyar kormánnyal való megállapodásra. A két kormány között folytatott tárgyalások csak a jegybanknak a kölcsönpénztárak igazgatását illető szerepére vonatkoztak.

Engl osztrák pénzügyminiszter e hó 14-én Budapesten Teleszky miniszterrel tanácskozást folytatott a kölcsönpénztárak felállitása tárgyában. Különben arról értesülünk, hogy Magyarországon első sorban a cukoripar segitésére fognak ilyen pénztárak felállittatni.

                                                                *

A kölcsönpénztárakról szóló német törvény a kölcsönösszeg hovaforditására nézve nem tartalmaz korlátozásokat. Nálunk azonban ebben az irányban okvetlenül kell majd intézkedéseket tenni, mert nálunk moratórium van érvényben, amig Németországban nincsen.