Közlekedési kishírek

Német vasutasok Belgiumban

A belga vasutaknak német üzembe való átvételére a szász államvasutak igazgatósága 400 tisztviselőt, a porosz államvasutak frankfurti (M/m.) igazgatósága 300 tisztviselőt és vasuti munkást, a magdeburgi igazgatóság 420 tisztviselőt és munkást küldött ki. Feladatuk volt a szétrombolt vonalakat rendbehozni és üzembe helyezni.


A névtelen feljelentések ellen

Nemcsak a vasutaknál, de a hivatalos életben majdnem mindenütt előfordul, hogy némely alkalmazott névtelen feljelentéssel igyekszik haragosának a felsőbbségnél hamis vádak koholásával kellemetlenséget okozni. Ezt az elharapódzott rossz szokást akarja most a Máv. igazgatósága egy szokatlanul erélyes hangon kiadott rendeletével végleg kiirtani.

A rendelet a vasuti szolgálati rendtartásról szóló törvény rendelkezéseinek idézése után, melyek a névtelen feljelentések beadását feleslegessé teszik, egyenesen az alkalmazottak önérzetére hivatkozik, mint amellyel a névtelenség leple alatt bujkáló támadás össze nem egyeztethető.

Kijelenti a rendelet, hogy a névtelenül beadott feljelentéseket a mögöttük lappangó alacsonyabb egyéni érdekeik miatt a Máv. igazgatósága többé tárgyalni nem fogja és az ily feljelentések tárgyalásától az összes többi szolgálati főnökséget is eltiltja.


Hadbavonultak illetményei

A hadbavonult Máv. alkalmazottak illetményeinek az állami és vármegyei bevonult alkalmazottak illetményei mérvéig leendő felemelése érdekében tett inditványokra közöljük, hogy – értesülésünk szerint – illetékes helyen a tárgyalásokat e kérdésben már megkezdették.


Fekbérmentesség a Máv-nál

A forgalmi igazgatóságnak a Vasuti és Közlekedési Közlöny 1914. augusztus hó 2-án megjelent 87. számában közzétett hirdetménye, 1914 szeptember hó 16-tól kezdődő érvénnyel további intézkedésig következőkép módosittatik:

1. a fekbérmentes idő a fentemlitett dijszabáshoz tartozó I. pótlék 7. oldalán B. b, alatt megjelölt áruknak Budapesten vagy Wienben való elvitelére nézve 24 óráról kiterjesztik 3 napra,

2. a fekbér az előbb emlitett pótlék 10. oldalán d, c, f és g alatt megjelölt árukra nézve, ugy a budapesti vagy wieni feladásnál, mint a budapesti vagy wieni leadásnál a fentemlitett hirdetményben megállapitott 8 fillér, 10 centimes, illetve 8 márkafillér fekbéregységtételről leszállittatik a pótlék 10. oldalán d, e, f és g alatt meghatározott dijszabásszerü illetékek kétszeresére.