Gabonatőzsde

Budapest, október 7.

A gabonaárak további, noha lassubb emelkedése mellett e héten már határozottabb formát öltött oly rendszabályok teremtése, melyek az árak emelkedésének gátat vetnének. Egyrészről a vámok leszállítása, másrészről pedig a maximális árak megállapítása komolyan szóba került és különösen az első jelenség bekövetkezése már a legközelebbi napokra várható.

Nagyobb eredményt ettől ugyan várni nem igen lehet, mert a bevitel lehetősége most csak Romániából állana fenn, azonban ott a kiviteli tilalom várható buzára és lisztre már fenn is áll. Ennek inkább akadémikus értelme van, és csak annyiban lehet hatással az árakra, hogy a kínálat jobb érvényesülését idézhetné elő.

A készletek az országban erősen összezsugorodtak és ennek folytán az árak hanyatlására kevés kilátás nyílik.

Ausztriában is erős kereslet jelentkezik a buza iránt és az itt elérhető áraknál magasabbakat is szívesen engedélyezik.

Minden esetre a malmoknak nem sokára nehézségekbe ütközik majd a szükséges nyersanyag beszerzése és ezért mindenféle olyan törekvést látunk, hogy egyéb anyagokat, mint árpát is felhasználnak majd őrlési célokra. Ennek következtében az árpa erősebben emelkedett.

A buzaüzlet a tudósítási hét elején igen szilárd irányzatu volt, az utolsó napokban azonban a hangulat csendesebb volt és az árak végre megállapodtak. Finom minőségű áruért már 19.50 K körül fizettek helyben készpénzfizetés mellett.

Rozsban a kereslet nem oly élénk, mint eddig, az árak mégis lassan emelkedtek és 14.75 K körül jegyeznek.

Tengeri szilárd irányzatu, mert nehány nagyobb tétel Németország részére vásároltatott.

Árpa igen szilárd és élénk kereslet tárgyát képezte.
Az áremelkedés e hét folyamán mintegy 75 fillért tett 50 kg.-kint. Jegyez ma cca 10.50 K helybeli paritásban.