Gabonatőzsde

Budapest, november 4.

Az átmenetileg észlelt árhanyatlás néhány napon belül nemcsak teljesen megszünt, hanem folytatólagos áremelkedés járt nyomában, olyannyira, hogy a jelenleg érvényben lévő árak a legmagasabbak, amelyek eddig egyáltalában előfordultak. A buza ára tulhaladta a 21 K-t, a rozs 16.50 K-t, az árpa igen erőteljes javulása mellett a 13.50 K-t.

Dacára a horribilis áraknak, a kinálat élénkülését nem lehet tapasztalni, sőt a malmok a legnagyobb erőfeszités mellett sem képesek szükségleteiket fedezni. A mult hó 29-én megtartott ankéten ugy a gazdasági, mint kereskedelmi és ipari körök a maximális árak megállapitása mellett foglaltak állást, azonban mindeddig a kormány a rendszabályokat nem léptette életbe és ezalatt az árak csak tovább is emelkednek.

A katonai kincstár a vidéken többnyire a kereskedőknél lévő készleteket lényegesen a napiár alatt rekvirál, ami csak a kereskedelmet teszi lehetetlenné, azonban az általános helyzeten nemcsak hogy nem javit, hanem ellenkezőleg rosszabbitja. Ezen igazságtalan intézkedéseknek tudható be, hogy a kereskedők beszüntették sok helyen működésüket és igy a kinálat a helyi piacon összezsugorodik, ami azután az árak ily horribilis emelkedését idézi elő. A legsürgősebb intézkedésekre volna szükség, mert minél későbben történik, annál nehezebben sinylik majd meg az érdekelt körök. 

A kinálat minden cikkben gyenge, csupán árpában élénkebb, de a kereslet is igen erős, mert a malmok keverésre veszik, hogy lisztet állitsanak elő belőle. Ennek tudandó be az árpaárak mintegy 1.50 koronányi gyors áremelkedése. 

A maximális árak megállapitása meghozza majd a kinálat némi javulását, azonban tényleges eredmény csak ugy volna elérhető, ha az árak megállapitásánál a későbbi szállitásokat alacsonyabban klasszifikálnák, miáltal az annyira a spekulációra hajló elemeknek határt mutatnának.