Közlekedési kishírek

A román államvasutak a Predeálon át Romániában rendelt árukat csak időnkint és akkor is csak korlátozott mennyiségben veszik át, minek következtében Predeálon és a tövis-brassói vonalon már 949 kocsi áll feltartóztatva.

Nagyobb torlódás elkerülése céljából a magyar királyi államvasutak igazgatósága kénytelen volt a Predeálon át Romániába rendelt mindennemü kocsirakományu teheráru felvételét további intézkedésig megszüntetni; az utban levő árukat feltartóztatják és a feladók rendelkezésére bocsátják.

A tábori postai csomagok jelentékeny számmal azért válnak kézbesithetetlenekké, mert azokat a csapattestek helyváltozása miatt többször utána szállitani kell s e közben azokról a cimiratok ledörzsölődnek, vagy olvashatatlanokká válnak. 

Az ily csomagok aztán térti kezelés alá esnek s ha azok belsejében nincs meg a feladó cimjegyzéke, akkor a csomagot a posta a feladónak sem tudja visszaadni. 

Kivánatos tehát, hogy a feladók a tábori postai csomagok belsejébe papirlapot helyezzenek el, a feladó teljes nevével és lakásával valamint a cimzett teljes cimével. Ily módon a csomagok azonositása és visszakézbesitése nem ütköznék akadályba, sőt a csomagok kielégitőbb cimzéssel esetleg újra rendeltetésük helyére volnának szállithatók. 


Dalmát tengeri hajózási korlátozás 

A hajóstársaságokat értesitették, hogy a Dalmáciai Morter-sziget Punta Sciroccale Rad nevü pontja és a Spalato melletti Punta San Stefano között a közlekedés, valamint az utbaeső kikötők érintése tilos. A büntetést az 1857. szeptember 30-án kibocsátott rendelet szerint szabják ki.