Pijemont

Pijemont – így nevezték az Egyesülés vagy halál nevű titkos szervezet legális újságját. A lap neve az olasz Piemont tartományra utalt: arra az egykori kis olasz királyságra, amelyik megteremtette Itália politikai egységét és ezzel az olasz nemzeti egységet 1859 és 1870 között. A névválasztás üzenete: Szerbiának ugyanolyan szerepet kell játszania a Balkán egyesítésében, mint Piemontnak Itáliáéban. Az összehasonlítás azonban roppant csalóka.

Piemont kizárólag olasz lakosságú területeket egyesített (a szárd népességű Szardínia kivétel, de ez eleve Piemonthoz tartozott, s szárd nemzeti identitás aligha volt). Szerbia viszont szerb, szlovén, horvát, montenegrói és macedón területeket kívánt egyesíteni. Nem sokat mérlegelve, vajon akar-e szerb vezetésű egységet a horvát nép (ekkor még nem akart – ausztroszláv megoldásban gondolkodott, vagyis a Monarchián belül akart délszláv egységet és önkormányzatot.)

Macedóniára Bulgária is aspirált, s a bolgár nyelvileg közelebb áll a macedónhoz, mint a szerb. Ráadásul a szerb nacionalisták nem csupán valóban szerb területekről álmodoztak: magyar, albán és román lakosságú vidékeket (pl. Baját, Szabadkát, Temesvárt stb.) is Nagy-Szerbia részének reméltek.