A háborús felelősség

A világháború szándékos előidézését nem merem tehát senki ellen sem emelni. Az a benyomásom, hogy Európa felelős állásban lévő államférfiainak egyike sem akarta a világháborút. A világháború a teljesen megromlott helyzet automatikus következménye, inkább a hibák, gyűlöletek és bizalmatlanságok háborúja, mint a politikai számításé.

Egy olyan politikai cselekedetről sem tudok, amelyet meg nem magyarázna az a feltevés, hogy az illető azon meggyőződésben volt, hogy az ellenfél a háborúra el van határozva. Még az orosz hadsereg általános mozgósítása is abból eredhetett, hogy a hadvezetőség attól félt, hogy mi meg fogjuk támadni, s ha nem siet a mozgósítással, a háborút már az első csapásoknál elveszíti.

… az önvédelem szüksége oly katonai rendszabályokhoz vezetett, melyek a többi állam bizalmatlanságával és önfenntartási ösztönével ki nem egyenlíthető ellentétbe kerültek …
… nem a politikai akarat és tudatos számítás, hanem a bizalmatlanság és önfenntartási ösztön volt a világháború igazi oka.

Ifj. Andrássy Gyula gróf, a Monarchia utolsó külügyminisztere