Gabonatőzsde

Budapest, december 16.

A maximális árak életbeléptetése óta, amint azt már több alkalommal emlitettük, a kinálat az összes cikkekben szinte teljesen megszünt. Ennek következtében a gabonapiacon a forgalom ugyszólván teljesen szünetel.

Ha a kinálat hiányának okait kutatjuk, elsősorban utalnunk kell arra, hogy a kenyérmagvakban tényleg igen csekély készletek  állnak rendelkezésre, mert az idei termés e cikkekben középen alul maradt. A fogyasztás a háborus szükségletek következtében lényegesen emelkedett és az egyes kis fogyasztó a háborura való tekintettel hosszabb időre ellátta magát. A maximális árak megállapitása az egyes országrészekben nagyon aránytalanul történt és ezáltal képtelen helyzetek állottak elő.

Azonfelül a rendelet sok olyan szabályzatot tartalmaz, mely nem világos és ennélfogva a kereskedelem nem tudja, mihez tartsa magát. Ebben az irányban azonban a tőzsde részéről lépések történtek, amelyek bizonyára már legközelebb olyan ujabb intézkedéseket eredményeznek, hogy a rendes kereskedelem megindulása lehetségessé váljék.

A kinálat hiányának más okát is látjuk.
A legmagasabb árak életbeléptetésének időpontját a kereskedők már régebben várják, és igy készleteiktől szabadulni igyekeztek. Ma tehát a helyzet olyan, hogy a kereskedők alig rendelkeznek áruval és a készletek a kisgazdák kezében vannak. Bizonyos ideig eltart tehát, mig a kinálat megindul a termelő részéről és a malmok ismét a kereskedő révén, eljutnak a szükséges nyersanyaghoz.

Egyelőre a malmok helyzete eléggé kedvezőtlen, mert amugy is kis készleteik lévén, nehezen tudják majd az üzemet fenntartani.

A fölmivelésügyi miniszternek a kisgazdákhoz intézett kérelme, hogy készleteiken a hazafias célra való tekintettel adjanak tul, remélhetőleg lesz némi hatással.