A korcsolyázó világbajnokság

Az idei világbajnokságnak is meg volt a szenzációja, dacára, hogy a favorit Mathiesen győzött. Ez a szenzáció pedig a norvég versenyzők teljes lemaradása volt. Tudvalevő, hogy mindenkor a norvégek voltak a gyorskorcsolyázás elvitathatatlanul legjobb versenyzői.

Nemcsak eredményekben, de anyagiakban is mindig ők voltak a legjobbak, s idén csupán Mathiesen kivételes képessége mentette meg nekik a bajnokságot. Mathiesen után legjobb menőjük. Frang, már csak a nyolcadik helyre tudott felvergődni.

A norvégek az oroszok, a finnek és svédek nyomták el, s főleg az orosz gyorskorcsolyázó sport az, amely fejlődésében a legjobban halad. A világbajnoki versenynek nem nagyon kedvezett az idő. Előzőleg ugyan elég hideg volt, s ez jó jeget termelt a krisztiániai Frogner pályára, a verseny első napján azonban hatalmas eső áztatta el ugy a pályát, mint a versenyzőket.

Jellemző a norvégek sport-szeretetére, hogy ennek ellenére is mintegy 15000 főnyi publikum ment el a versenyre. Első nap az 500 és 5000 mét. versenyeket tartották meg. Mindkettőt Mathiesen nyerte, előbbiben Frang, utóbbiban W. Ippolitoff volt a második.

Másnap már kiderült az idő, de nem volt elég hideg ahhoz, hogy az előző napi eső megfagyjon, s így a pálya most is vizes volt. Az 1500 méteres futamban Mathiesen ismét könnyen győzött, s így a világbajnokságot már megnyerte.

A 10.000 méteres futam, hol Mathiesen és W. Ippolitoff együtt mentek, még érdekfeszítőbb volt, mint az Európa bajnokságban. Tizenöt körön át a legszorosabban egymás mellett mentek, az iramot Mathiesen diktálta.

A 16-ik körben Ippolitoff 1 mp. előnyt szerez, Mathiesen erőlködik, de az orosz nagyobb staminája győz, s az előnyt folyton nagyobbítja. Az utolsó körbe már 8 mp. előnnyel fordult be Ippolitoff, Mathiesen végső erejét megfeszítve, 6 mp.-re redukálja a hátrányt.

A világbajnokság a következő sorrendben végződött:
1. Mathiesen 6 pont. 2. W. Ippolitoff 9 pont. 3. Wickström 16 pont, 4. Naidenoff 26 pont, 5. Tverin 33 pont. 6. P. Ippolitoff 35 pont. 7. Saeterhaug 35 pont. 8 B. Frang 35 pont, 9. Ström 36 pont. 10. Bohrer 40 pont. 11. Skutnabb 40 pont. 12. Syversen 42 pont. 13. Ravanda 50 pont. 14. Lundgren 50 pont. 15. Sverre Aune 53 pont. 16. Johanssen 60 pont.