Rettenetes téli harcok

1914/1915 telén Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia nagy támadást kezdett Oroszország ellen az elfoglalt területek (Galícia, Észak-Bukovina) felszabadítása és – esetleg – az oroszok különbékére kényszerítése érdekében. Egyébként az orosz hadvezetés is támadást tervezett, de csak a tavaszi hónapokra.

A keleti frontvonal déli szakaszán négy osztrák-magyar és egy német hadsereg, az északi szakaszon, Kelet-Poroszországból pedig két német hadsereg vett részt az offenzívában. A központi hatalmak támadása a zord időjárás és szívós orosz védekezés miatt Galíciában elakadt, de Bukovinában kisebb sikereket ért el.

Galíciában az oroszok elfoglalták a több hónapja ostromolt Przemysl várát. 120 000 katona esett fogságba – nagyon sok közülük magyar. A vár ostrománál lekötött orosz erők így felszabadultak, és újabb erősítések is érkeztek. Az orosz ellentámadás elemi erejűnek bizonyult. A prágai 28. ezred dezertált. A borzalmas harcokban Oroszország és a Monarchia egyenként (halottakban, sebesültekben, hadifoglyokban és eltűntekben együttvéve) nyolcszázezer embert veszített.

Északon a németek támadása sikeresebbnek bizonyult. A németek kisebb területeket nyertek és egy orosz hadtestet bekerítettek, közel százezer foglyot ejtettek. Rövidesen itt is orosz ellentámadás következett. Az 1915. téli-tavaszi harcok nem hoztak áttörést a központi hatalmak számára. Hatalmas áldozatok árán elért nyereségük annyi, hogy a tervezett tavaszi orosz támadásra nem került sor, és egy újabb német-orsztrák-magyar támadás lehetőségeit sikerült megteremteni.