A tank kifejlesztése

Churchill írja emlékirataiban, hogy már a búr háború idején felvetődött egy „szárazföldi hajó” ötlete, olyan fegyveré, melynek lényege, hogy „kerekekre szerelt nagy pajzsok mögött katonák haladnak”. Az új fegyvert, a tankot vagy harckocsit a britek fejlesztették ki először 1915-ben. Tulajdonképp a már létező páncélautót és önjáró löveget „keresztezték”.

Felhasználták az Egyesült Államokban használt lánctalpas traktor bevált ötletét is. A kísérleti példányokat titokban, egy parkban tesztelték. A titoktartás érdekében még a munkásoknak sem árulták el a valódi célt, azt állították, hogy folyadékot szállító tartálykocsit (tartály = tank) készítenek. Az első tankok óránként 6 kilométeres sebességgel „száguldottak”, és kb. húsz kilométert tudtak üzemanyagpótlás nélkül megtenni.

A 30 tonnás szörnyetegek nyolc fős személyzetet igényeltek. Gépfegyverekkel és ágyúval látták el. (Az egyik változatot 8 géppuskával, a másikat két löveggel és négy géppuskával. Előbbit női, utóbbit férfi típusnak nevezték.) 1905-ben megkezdődött a tank sorozatgyártása. Vajon mennyit ér majd, ha bevetik?