A sikerek éve (a kudarcok éve) 1915

1915-ben a központi hatalmak az egész világháború legnagyobb győzelmét aratták Oroszország ellen a keleti fronton. Elérték Bulgária belépését, s a bolgárokkal együtt letörték Szerbiát. A nyugati fronton feltartóztatták a francia-brit támadásokat, s az antant csapatai rendre nagyobb veszteségeket szenvedtek, mint a központi hatalmak.

Győztek a Dardanelláknál. Végül, noha az olasz háborúba lépés kellemetlen meglepetést okozott, összeomlást nem: a Monarchia helytállt új frontvonalán. Megállapítható: 1915. a központi hatalmak számára a győzelmek esztendeje volt.

No persze, egy háborúban nem elegendő az, ha ellenségünk nagyobb veszteségeket szenved, mint mi magunk, de még az sem elég önmagában, ha megnyerjük a csatákat. Az a kérdés, hogy a háború egészének kimenetele szempontjából mit értünk el.

Nos, a központi hatalmak katonai győzelmeiket nem tudták politikai sikerré alakítani. Oroszország vereségei ellenére nem kért különbékét – még a megsemmisült Szerbia sem! Az antant esetében pedig semmi jel sem utalt arra, hogy erőforrásai kimerülnének, ellenálló ereje megtörne. 1915. nem hozta meg a világháborús győzelmet a németeknek. S vajon lesz-e még egy ilyen sikeres esztendő?