Csata Jütlandnál

Jütland (Jylland) a dán félsziget neve. Valójában nem szorosan a félsziget partjainál, hanem attól északabbra, a Balti-tengerről az Északi-tengerre vezető átjáró Skaggerak nevű szakaszán zajlott a világháború legnagyobb tengeri csatája 1916. májusában.

Scheer német admirális kezdeményezte a csatát azzal, hogy hajói az év folyamán újra és újra támadták, lőtték a brit partokat. A hatalmas, kétnapos csatában mintegy 250 hajó vett részt.

A brit flotta 28, a német 16 rettenthetetlent (nagy sorhajót) vonultatott fel, s emellett mindkét oldalon egy sor csatahajó, csatacirkáló, cirkáló, romboló vett részt a harcokban. A britek 14, a németek 11 hajót veszítettek.

Hatezer brit és 4500 német matróz és tiszt halt meg. Mindkét flotta elveszítette legjobb csatacirkálóját (a Queen Mary nevű angol és a Lützow nevű német hajót). Ha csupán a veszteségek nagyságát nézzük, úgy tűnhet, a németek győztek.

Ha a csatát a világháború egészének összefüggésébe helyezzük, azt kell megállapítanunk, hogy a brit tengeri fölény és a német partok blokádja a csata után is megmaradt. A tisztán katonai értelemben döntetlen közeli kimenetelű csata tehát stratégiai értelemben brit sikerrel ért fel: a németek a tengeren nem tudtak közelebb kerülni a háború megnyeréséhez.