Támadások a szászok ellen

A költségvetés általános vitájának végén ismét emlegetés tárgyai lettek a nemzetiségi törekvések. A függetlenségi pártból Pichler Győző fordult ujra a szászoknak. Erre Korodi Lutz, az ismert szász igazgató oly magas hangon felelt, minőn nálunk se a szászok, se egyéb nemzetiségiek nem beszélhetnek. Volt is zaj, közbeszólás.

A szintén szász Lindner Gusztáv tiltakozott, hogy a szászokat oly megjegyzésekkel illessék itt, mint a minők a közbeszólásokban bizony elég sűrűn hangzottak és az elnöki csöngettyű csendesitő hangját is megszólaltatták. Majd Kollár Márton beszélt a tótok elnyomatásáról és elhagyatottságáról, szintén közbeszólásoktól kisérve.

A szászok ellen intézett támadásokból a következő jelenetet adjuk:
Pichler Győző külügyi kérdésekkel foglalkozik, azután a szászok ellen fordul s hangoztatja, hogy Magyarországon nem lehet más politikát követni, mint az egységes magyar politikát. A szász iskolákban használt tantervet mutatja fel s igazolja, hogy a tanitás nem magyar szellemű. Korodi ajándékozott egy könyvet az iskolának, Zimándy könyvét Kossuth Lajosról. (Nagy zaj.)

Olay Lajos: Szégyen gyalázat, hogy olyan ember a magyar képviselőházban ül. Hazaáruló bitang. (Zaj.) Ki kell dobni! Nem ide való! (Hasonló felkiáltások balról.)

Taltián Béla elnök Olay képviselőt kéri, hogy ilyen kifejezéseket ne használjon.

Olay Lajos: Kérem, az ilyen embert ki kell dobni a magyar parlamentből! Gyalázat! Ki kell dobni! (Élénk helyeslés és zaj a szélsőbaloldalon.)

Nessi Pál: Minden más parlamentből kidobnák!

Olay Lajos: Gyalázatos pimasz, a ki ezt tette! Szégyen, gyalázat!

Korodi Lutz Lajos (szász): Azt már eleget hallottam!

Ballagi Géza: Erre nincs feleletük!

Kubik Béla: Ráfér a pofájára minden! Elnök: Ne méltóztassanak ilyen kifejezéseket használni!

Kubik Béla: Vastag a bőr a pofáján! Elnök ismét közbeszól.

Olay Lajos: Nincs olyan kifejezés, a mit az ilyen ember meg ne érdemelne! (Zaj.)

Pichler Győző: A szász nép szorglamas és hazaszerető.