Végjáték Tanganyikában


Német-Kelet-Afrikában 3500 német és 12 000 afrikai katonából álló német haderő állomásozott. A Königsberg cirkáló is segítette a német védelmet. A britek a Königsberg hadihajót 1915. júliusában elsüllyesztették.

A németek az első szárazföldi brit próbálkozást visszaverték, sőt az Uganda felől támadó angolokat visszaszorítva elfoglalták az ugandai vasút egy szakaszát. A nagy antant támadás 1916. tavaszán indult el. Északról britek, nyugat felől belga gyarmati csapatok, délről, Mozambik felől portugálok támadtak.

Elsőként a Moshi nevű jelentős német erőd esett el. A német csapatok dél felé vonultak vissza. Lettow-Vorbeck német és fekete csapatai még egy évig ellenálltak. A britek csak 1917. novemberében győztek.

Lettow-Vorbeck azonban 1500 emberrel, szakadatlanul visszavonulva hol mozambiki, hol ismét kelet-afrikai, majd észak-rhodésiai területen tűnt fel, és a háború végéig kitartott. Német-Kelet-Afrika azonban a német kontingens szívós és hősies ellenállásától függetlenül brit kézre került.