Osztrák-magyar körrepülés

A Schicht-repülőversenyben részt vett aviatikusok közül négyen érkeztek meg Budapestre az asperni repülőtéren való felszállás után; az ötödiket közvetlenül indulás után szerencsétlenség érte. A repülés iránt igen nagy volt az érdeklődés és ezer meg ezer ember várta az aviatikusok leszállását a rákosi repülőtéren.

A verseny győztese a kiváló magyar aviatikus Wittmann Viktor mérnök lett. Nagy dicsőséget szerzett most a magyar aviatikának: ő nyerte meg az osztrák-magyar körrepülés 30.000 koronás megbízhatósági díját. Első világhírű diadalát aratta ezzel az eredménnyel a magyar aviatika.

Wittmann már többször keltett feltűnést merész felszállásaival; Budapest fölött való repüléseivel is gyönyörködtette a közönséget. Mostani sikerével bebizonyította, hogy a még most fejlődő magyar aviatika milyen nagy jövőre számíthat s a mi aviatikusaink is versenyezhetnének a külföldiekkel, csak jó gépekre volna szükségük.

A gyorsasági díj nyertese Munck osztrák aviatikus lett. A verseny áldozata Pitschmann Rajmund osztrák aviatikus volt, aki egyfedelű gépjével repült s a verseny favoritja volt Zwetl közelében, de lezuhant. Mikor rátaláltak már halott volt.