A XXIV. magyar – osztrák mérkőzés.

Ausztria győzött 2:0 (2:0) arányban.
Práter-pálya. – 22,000 néző. – Biró: Terwogt (Hollandia)

Balul ütött ki a nagy izgalommal várt, sok tekintetben "zavaros előjátéku" magyar-osztrák mérkőzés. A magyar csapat reális, mindenképpen megérdemelt vereséget szenvedett.

Tetézi a kudarcot, hogy 22,000 néző előtt produkált primitiv játékot az a magyar tizenegy, amelyet rettegtek eddig Ausztriában. Nemcsak egy match veszett el tehát tegnap Bécsben, - mert hiszen ez magában véve még nem volna nemzeti csapás – de odaveszett hosszu időre a magyar football sport nehezen szerzett tekintélye és hirvneve is.

Az osztrák csapat klasszisokkal volt jobb a magyarnál, amelynek nem volt egyetlen öntudatos akciója, egyetlen kedvező momentuma sem.

Gyötrelmes volt nézni a magyar csapat vergődését, a csatársor kapkodását, a halfsor céltalan futkosását s ezzel szemben azt a csiszolt stilusu játékot, amellyel az osztrák csapat győzött.
Ez az éktelenül nagy különbség volt a magyar-osztrák matchnek reánk nézve legszomorubb szenzációja.

(I. félidő.)
A 3. percben az osztrákoknak jutott az első goalra-lövés dicsősége. Merz azonban beérte ezzel, mert a labdát a kapunk fölött repült el. A 4. percbe Pataki válaszolt Merz kihívására, de az ő labdája is oda jutott, a hová a Merzé. Az 5. percben Hlavay handse miatt a biró büntető rugást ítélt ellenünk.

A 9. percben ujabb nagy hiba esett a Mészáros rovására: az osztrák goalvonalig levitt labdát idején nem centerezte, hanem addig babrált vele, míg az osztrák backek veszélyeztetett helyzetükben a magyarok térfelére tudták továbbítani.

A 13. p.-ben az osztrák goal előtt tumultus támadt, a mely közben Pataki off side helyzetből a hálóba lőtte a labdát. A biró persze nem érvényesítette azt, de a magyarok mintha a goal ízétől kedvet kaptak volna nagy nekilendüléssel iparkodtak érvényes goal elérésére.

De ami nekik nem sikerült, azt a 19. percben elérték az osztrákok. Fischera Payer mellől megszökve a gyors rush-el előreperdített labdát nagy erővel, de nyugodt biztonsággal a hálóba röpítette (1:0) Zsák semmit sem tehetett ellene.

Az eredmény az osztrákokat heves támadásra lelkesítette. Egyre-másra röpítették labdáikat kapunk felé. A meddő iparkodásuk azonban mintha egy kicsit kimerítette volna őket, mert néhány percre átengedtek valamit a támadásból a magyar csatároknak is.

Az osztrák kapu csak a 31-ik percben jutott ismét veszedelembe, amikor is Taussig szép lövését kellett védenie Plhacknak. A 34 p-ben Braunsteiner lövése a magyar kapu közelébe hozta a labdát, amely körül kavarodás támadt, ami közben Fischera olyan módon, hogy a handsnak és offsidenak a gyanuja is felmerülhet, benyomta a labdát a goalba. (2:0)

A 36. p.-ben Zsák céltalan kifutásával veszélybe hozta a kapuját, de a bécsi csatárok megkímélték attól, hogy könnyelmüségének kárát valja.
A következő percben Zsák jóvátette előbbi hibáját azzal, hogy a fenyegető goallövési helyzetben lévő Fischer lábáról az utolsó pillanatban lekapta a labdát.

A 38. p.-ben ismét veszély fenyegette a magyar kaput, de Braunsteiner nagyon könnyelmüen fogta fel goallövési helyzetét. Egy percre rá Kertész fejeséből majdnem öngoal származott s a félidő utolsó percében is veszély fenyegette kapunkat azáltal, hogy Zsák egy labdát indokolatlanul lábbal védett.

(II. félidő.)
A második félidő kezdetét pontban 5 órakor jelezte a biró sípja. A magyarok akkor a szél irányába kerültek és támadóan léptek fel, de Mészáros, Horváth és Tóth hibájából a legkedvesebb helyzetek kiaknázatlanul maradtak.

A csatárok mulasztását helyrehozandó Blum kisérletezett a goallövéssel és az 5 p.-ben olyan gyors és erős lövést zudított a kapura, hogy Plhack rávetéssel tudta kivédeni.

A 7. percben Payer hibájából osztrákok ujabb támadáshoz jutottak, a miből a javukra szóló korner származott. A 9. percben Braunsteinre gyönyörü lövést intézett a kapunkba. A 10.ik percben pedig Zsák céltalan kifutása teremtett kritikus helyzetet.

A 14. percben Blum kornerre védett. A 17. percben Horváth ot driblizvén ellenfeleit a kapura lőtt, de csak kornert ért el. A következő percben Blum lövése Plhak bravurosan védte, 19. percben pedig Zsákban nyílott alkalom a brillozásra Heinzl lövésének pompás védése révén.

Egymásután két korner esett ezután a magyarok terhére. A 21 p.-ben a magyaroknak jutott a korner-ugrás joga. Ettől kezdve a 41. percig nem történt egyéb nevezetes esemény, mint az hogy akkor Merz off siete goalt csinált. Az utolsó perceket Merz gyönyörü lövései és Zsák ugyanolyan szép védései jellemezték.