Román csapatok Erdélyben

Románia mozgósított hadereje mintegy 600 000 főt tett ki, melyet négy hadseregbe osztottak. Közülük egy védekező feladatot kapott Bulgária ellen, három hadsereg pedig benyomult Magyarország területére. Az első hetekben a románok nyomasztó fölényben voltak.

Mindössze egy 34 000 katonát számláló hadtest állt szemben több mint tízszeres támadó erővel. Jelentős román fölény volt a tüzérségben is. A románok az egész magyar-román határvonalon támadtak. A legtöbb helyen 10-20 kilométer mélyen nyomultak be magyar területre, helyenként azonban 60-80 kilométer mélységig is.

Közben Szalonikiből antant támadás indult Bulgária ellen, megakadályozandó a Románia elleni bolgár felvonulást. Ez az antant haderő 350 000 főt számlált. Ez a haderő brit, francia, szerb és orosz katonákból állt, Sarrail parancsnoksága alatt.

A Szalonikiből támadó antant csapatokkal együtt működött egy kisebb olasz haderő is. Végül is ez a déli antant támadás nem befolyásolta a Románia elleni hadműveleteket, mert az itteni bolgár-német haderő stabilan ellenállt a Szalonikiből induló támadással szemben.