A Bruszilov-offenzíva jelentősége

A Bruszilov-offenzíva jelentősége

Taylor brit történész a következőképp értékeli a csatát: A Bruszilov-offenzívában az oroszok negyedmillió hadifoglyot ejtettek. … Ez volt a világháború egyetlen sikeres hadművelete, amelyet egy tábornokról neveztek el. Azzal ért el sikert, hogy megszegte a szabályokat.

Akkor vallott kudarcot, amikor alávetette magát a szabályoknak, és ugyanabba az irányba akarta folytatni az előrenyomulást. A németek az 1918-as offenzívájukban okultak Bruszilov sikeréből; a kudarcából azonban nem, és ugyanabba a hibába estek. A Bruszilov-offenzíva komoly politikai következményekkel járt: ekkor tűnt el az osztrák-magyar csapatokból a harci kedv.

Nyoma sem maradt az összetartozásnak, a hűségnek; ettől kezdve a Monarchiát a német erő tartotta a háborúban. De nem csak a Habsburgokat tette tönkre a Bruszilov-offenzíva, hanem a Romanovokat is. A galíciai veszteségek jelentették az utolsó cseppet, amelytől túlcsordul a pohár, és a következő évben kitört a forradalom.

Ami Bruszilovot illeti, nem bocsátotta meg a cárnak és a főparancsnokságnak, hogy nem támogatták. Két évvel később lelkesebben szolgált Trockíj alatt.