A Balfour-deklaráció

A konzervatív Arthur James Balfour, brit külügyminiszter, volt miniszterelnök talán maga sem gondolta, milyen jelentősége lesz a későbbiekben annak a nyilatkozatnak, amelyet 1916-bn aláírt. A nyilatkozat szerint „Őfelsége kormánya szimpátiával viseltetik a gondolat iránt, hogy a zsidó nép nemzeti otthont teremtsen Palesztinában, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megkönnyítse a cél elérését.”

Az angol nyelvű „national home” kifejezést, mely nemzeti hazát/otthont jelent, államként is, és nem államként is lehetett értelmezni. A brit nyilatkozat célja a világháborús ellenfél, Törökország gyengítése volt, ezúttal oly módon, hogy a cionista (Palesztinába való költözést és valamilyen zsidó haza megteremtését célzó) erőket megnyerje az antant oldalára.

Az angol politika azonban efféle tojástáncot járt, hiszen a törökországi arabokat is meg kívánta nyerni (Husszein Ibn Ali mekkai arab politikusnak arab királyság létrehozására tett ígéretet), továbbá Palesztinát saját gyarmatként kívánta a világháború után megszerezni. A nyilatkozat minden kétértelműsége ellenére fontos szerepet játszott Izrael Állam majdani létrejöttében.