Béke győzelem nélkül (Wilson terve)

1916. január 22-énWilson amerikai elnök szenátusi üzenetében meghirdette „béke győzelem nélkül” tervét. Az elnök koncepciója közel állt az egy évvel későbbi híres, 14 pontba foglalt békejavaslathoz, és lényegesen eltért az antant pár nappal korábbi jegyzékétől is. Bár az Egyesült Államok a harcoló felek közül az antanttal rokonszenvezett, saját útját járta.

Az európai hatalmi egyensúly fenntartására irányult, megfogalmazta a tengerek szabadságának elvét. Az elnök „népek ligája” tervében csírájában benne rejlett a későbbi Nemzetek Szövetsége (közkeletű nevén Népszövetség) megalakításának elképzelése.

Wilson is követelte a „népek egyéni és szociális fejlődését és vallásszabadságát, amelyek eddig olyan kormányok hatalma alatt éltek, amelyek az uralmuk alatt álló népek hitével és céljaival szemben ellenséges elveket vallottak” de ez kevésbé éles megfogalmazás volt, mint az antant jegyzéke, így a Monarchia számára elfogadhatóbb. A lengyel egység és független Lengyelország megteremtését az elnök üzenete is tartalmazta.