Közeledés az USA-hoz

Wilson amerikai elnök 1917. januári szenátusi üzenetét a németek ellenségesen fogadták. A bécsi és budapesti sajtó azonban méltatta az elnök kezdeményezését, Tisza István gróf, miniszterelnök pedig a magyar képviselőházban nyilatkozott barátságosan az elnök üzenetéről. „A nemzeti elvnek csakis az a korlátolt érvényesülése lehetséges, amit igen helyesen fejez ki az Egyesült Államok elnöke” – vélte Tisza.

A miniszterelnök ezután levélben jelezte az Egyesült Államok bécsi nagykövetének az elnök kezdeményezésének kedvező osztrák-magyar fogadtatását. „Az állam valamennyi nemzete szabad fejlődésének ideája, értve ezalatt nemzeti karakterüket, teljesen nem realizálható egy kevert népességű országban.

Speciálisan Délkelet-Európában semmilyen más megoldással nem lehet ezt az ideált annyira megközelíteni, mint a dualista Monarchia politikai rendszerével” – írta Tisza.

Lansing amerikai külügyminiszter válaszlevelében hangsúlyozta, hogy sem az antant, sem az Egyesült Államok nem tervezi a Monarchia felszámolását. Az osztrák-magyar vezető körök közeledése az Egyesült Államokhoz bizalomépítő lépés volt, de hatása a béke szempontjából csekély maradt.