Különös utazások

Az oroszországi forradalom hírére a Svájcban élő Lenin és Zinovjev lepecsételt vonatban Németországon átutazva megérkezett Szentpétervárra. Lenin francia, svájci, svéd és német szocialisták segítségével készítette elő utazását.

A német kormány cserébe azért, hogy területén átengedje, azt kérte: megérkezve Lenin tegyen meg mindent néhány német állampolgár hazaengedése érdekében.

Valójában a német kormány törekvései közül a hátsó szándék lehetett a fontosabb: a békepárti, forradalmár, „bajkeverő” Lenin hazaengedése és majdani politikája hozzájárulhat az ellenség: Oroszország gyengüléséhez vagy különbékéjéhez. Lenin szívesebben utazott volna hazájába Nagy-Britannián keresztül, de nem kapott a brit kormánytól átutazási engedélyt.

Amikor Lenin megérkezett, a pályaudvaron rokonszenvező tömeg köszöntötte: munkások, tengerészek, katonák. Nem sokkal később Lenin útját és módszerét követve tért haza Oroszországba néhány mensevik politikus, köztük Martov is.

Amikor Lenin tekintélye, befolyása megnőtt, ellenfelei megpróbálták befeketíteni a leplombált vonat miatt, a németekkel való együttműködés vádjával. Mint a későbbi fejlemények mutatták, Lenin nem csak az újabb, proletár forradalom, de az azonnali békekötés hívének is mutatkozott.