A német gyarmatok felosztása

Afrikában négy német gyarmat volt a világháború kitörésekor: Kamerun, Német Délnyugat-Afrika (ma Namíbia), Togo és Német Kelet-Afrika (Tanganyika, ma Tanzánia). Ezeket a gyarmatokat az antant országai a háború első felében sorra elfoglalták: utoljára Tanganyikát.

De mi legyen a német gyarmatok háború utáni sorsa? Az afrikai német területeket brit és francia csapatok szállták meg.

A németeknek – miután flottájuk kisebb, mint egymagában a brit, holott a francia hajóhaddal is számolni kell – csak akkor volt esélyük gyarmataik megtartására, vagy netalán birodalmuk bővítésére, ha az európai háborút szárazföldi csapataikkal megnyerik. Egyelőre ténykérdés volt, hogy ezek a gyarmatok antant csapatok megszállás alatt álltak.

Végül, a világháború után, hatalmas észak-afrikai gyarmatbirodalmát megtoldva, Franciaország kapta Togót és Kamerunt. Tanganyika és Német Délnyugat-Afrika brit gyarmat lett. Németország csendes-óceáni gyarmatait az Egyenlítőtől északra Japán kapja majd, délre pedig

a brit birodalomhoz önkormányzattal kapcsolódó Ausztrália és Új-Zéland. Hogy mindez tervből valóság legyen, az antantnak még meg kell nyernie a háborút Európában.