Portugál célok és félelmek

A XVI.-XVII. század számottevő tengeri hatalmaként egykoron Portugália jelentős gyarmatbirodalmat szerzett. A XIX. században Brazília felszabadult, a kis indiai gyarmatok rég elvesztek. De Afrikában az első világháború kitörésekor is voltak portugál gyarmatok: Angola, Mozambik, Bissau-Guinea. (Délkelet-Ázsiában a kínai Macau volt portugál kézen).

Portugália a XX. század első felében kis és elmaradott ország, a britektől függő gazdasággal. Az európai kontinens földrajzi perifériáján fekvő, egyetlen szomszédjával békében élő portugál állam tulajdonképpen a semlegességet szerette volna.

Csakhogy attól kellett tartania, így elveszítheti gyarmatait, mert azok német vagy brit kézre kerülnek. (A világháború előtt készült is brit-német terv a portugál gyarmatok felosztására, habár ez nem realizálódott).

A gyarmatok megtartásának szándéka vezette a portugál kormányt, amikor, csatlakozva az antanthoz, jelképes értékű haderőt küldött a nyugati frontra. Világháborús jelenlétével Portugália elérte, hogy afrikai gyarmatbirodalma (egészen az 1970-es évek közepéig) megmaradt.