Csata St. Mihielnél

Az antant támadássorozatának következő lépése a front déli szakaszán, St.Mihiel városka közelében lévő német könyök felszámolása. Itt egy kb. 30 km oldalú háromszögben német erők voltak. A csatában az első amerikai hadsereg is részt vett.

A hadsereg-szintű szervezéshez (a világháborúban egy hadsereg átlagosan kétszázezer emberből állt, bár ennél kisebb és nagyobb hadseregekről is tudunk) az amerikai hadvezetés ragaszkodott – Foch a francia hadseregekbe akarta volna beolvasztani az amerikai hadosztályokat ill. hadtesteket.

Érdekes, hogy az amerikai csapatoknál minden szervezeti egység (hadosztály, hadtest, hadsereg) általában nagyobb létszámú, mint az egykorú francia, brit vagy német.

A st mihiel-i támadásban félmillió amerikai és száztízezer francia vett részt. A csata néhány napig tartott, és átütő amerikai-francia sikert hozott. A németek erőik zömét igyekeztek kivonni, de veszteségeik így is jelentősek voltak. A st. mihieli csata nem volt stratégiai jelentőségű.

Kis taktikai siker volt, melyben legalább akkora szerepet játszott a szándék, hogy amerikai újoncok százezrei sikerélménnyel, nagyobb kockázat nélkül essenek át a tűzkeresztségen, mint az, hogy újabb győzelemmel szorítsák vissza a németeket.