Ételrecept a hadi konyhából

Hogyan készithetünk egy tyukból vagy egy anyányi csirkéből 3 tál ételt?

1. A feltisztitott tyuknak mellét a sarkantyuval egy darabban vágjuk le s a csontról lefejtjük a hust. A többi részét rendes szokás szerint daraboljuk fel. A combot és combtövet a belső oldalon végig hasitván, kivesszük belőlük a csontot. A combról, combtőről és a mellről lehuzzuk a bőrt. A mellhust hosszában kettévágjuk.

Igy a combokkal és combtövekkel együtt 6 darab szeletnek való husunk lesz, melyeket gyengén elverve morzsával kisüthetünk, éppen ugy, mint a borjuszeletet.

2. A szárnyak, hát és oldalrész (rendesen 9 darab) zöldborsó, karalábé vagy paradicsomos metélt paprika főzelékbe használható fel.

3. A nyakat, lábakat, szivet, zuzát, májat, a lehuzott bőröket és a csontokat (ez utóbbiakat, hogy izük jobban kiföjjön, ketté vágva) levesnek használhatjuk fel.

Csakhogy az ilyen leveshez jó egy pici petrezselymes vékony rántást késziteni és tészta helyett rizst, árpakását, vagy metéltre vágott zöldséget tenni bele, mivel ezekhez tejfölt is tehetünk, miáltal a leves ízesebb lesz. Tálaláskor a husrészeket felvagdalva, szintén a levesbe tesszük.