Black Jack, az amerikai fővezér

John Joseph Pershing (1860-1948) 1917.áprilisában Pershing kapta az Európában harcoló amerikai csapatok főparancsnokának tisztét. Pershing ekkor már nem fiatal ember. Jelentős katonai tapasztalatokkal rendelkezett.

Valaha harcolt az indiánok ellen, a századfordulón pedig az amerikai-spanyol háborúban. 1916-ban büntetőhadjáratot vezetett Mexikóba Pancho Villa forradalmár ellen. A Black Jack becenevet azért kapta, mert pályája kezdetén egy zömmel fekete katonákból álló ezredben szolgált.

Pershing a világháborús harcok során vitában állt Foch főparancsnokkal. Utóbbi a meglévő hadseregekbe akarta olvasztani az óceánon túlról folyamatosan érkező amerikaiakat, akikre így mintegy a pótlás szerepe hárult volna.

Pershing ragaszkodott az önálló amerikai hadseregekhez. Végül keresztül tudta vinni álláspontját, igaz viszont, hogy 1918. május-június között ideiglenesen hajlandó volt alárendelni magát és erőit Fochnak. Pershing részt vett a St. Michiel körüli csatában, majd a meuse-argonnei harcokban.

Itt a hiányos felszerelés és a kellő tapasztalatok hiánya miatt az offenzíva lassan haladt, de így is szerepet játszott a németek végső legyőzésében.

A világháború után Pershing néhány évig az USA haderőinek vezérkari főnöke. 1931-ben kiadta háborús emlékiratait. Az ő nevét viselték azok a középhatótávolságú, nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták, melyeket az 1970-es évek végén telepített Európába az Egyesült Államok.