Trianon – alternatívák

Lehetett volna rosszabb is?

Igen, lehetett volna. A legszélsőségesebb csehszlovák igények a teljes Északi-középhegységet is elcsatolták volna, beleértve Miskolcot, Salgótarjánt, Balassagyarmatot. Felvetődött egy csehszlovák-szerb korridor igénye – ehhez a Nyugat-Dunántúlnak Csehszlovákiához kellett volna tartoznia.

Az extrém román igények szerint a Tisza lett volna az országhatár, vagyis a teljes Tiszámtúl – Debrecennel, Békéscsabával Romániához kerül. A legmerészebb szerb igények a Balaton vonalától délre és nyugatra tervezték az országhatárt, vagyis a teljes Dél-Dunántúl és az előbb említett korridor is elvész Magyarország számára, és a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz kerül.

Lehetett volna jobb is?

Igen, lehetett volna. Az amerikai békedelegáció 1919-es javaslata Magyarországnál hagyta volna Csallóközt és Szabadka térségét, valamint egy keskeny kelet-alföldi sávot Nagykárollyal és Nagyváraddal. Magyar kézen maradt volna Kárpátalja is.

A brit delegáció Kárpátalja esetében a mainál rosszabb, Romániával és a délszláv állammal szemben azonban számottevően jobb határokat hozott volna. Szatmárnémeti és Nagyvárad térségének (az amerikai tervhez képest is) szélesebb sávja, délen Szabadka, Újvidék környéke, északon a Csallóköz mellett Rimaszombat és Kassa magyar kézen maradt volna.