Trianon – különlegességek, kuriózumok

Ha valamely olvasónk úgy vélné, hogy a trianoni békeszerződésben kizárólag Magyarországot sújtó területi és katonai rendelkezések szerepelnek, az téved. Álljon itt néhány idézet a trianoni békeszerződésből!

Magyarország viszonosság feltétele mellett kötelezettséget vállal arra, hogy alkalmazkodik valamely Szövetséges és Társult Országban érvényes és az illetékes ország útján vele szabályszerűen közölt azokhoz a törvényekhez, … amely törvények meghatározzák vagy szabályozzák a tájmegjelölés jogát abban az országban termelt borokra és szeszes italokra nézve, amelyhez az illető táj tartozik …
/210. cikk/

Magyarország kötelezi magát, hogy csatlakozni fog a következő egyezményekhez:
1. a fehér foszfor használatának a gyufagyártásban való eltiltására vonatkozólag kötött 1906. évi szeptember hó 26-án kötött egyezményhez;
2. A kereskedelmi statisztikák egységesítésére vonatkozólag 1913. évi december hó 31-én kötött egyezményhez
/223. cikk/

Magyarország kötelezi magát a magyar vasúti kocsik olyan berendezésére, amely lehetővé teszi … annak a folytatólagos féknek a működését, amelyet a jelen Szerződés életbelépését követő tíz év alatt ezekben az országokban netalán bevezetnek.
/300. cikk/

A jelen szerződés életbelépésétől számított öt évi határidő alatt a Cseh-Szlovák Állam kívánhatja annak a vasúti vonalnak a megjavítását, amely magyar területen át Pozsony (Bratilslava) és Nagykanizsa állomásokat köti össze.
/305. cikk/

A Cseh-Szlovák Állam kívánságára Magyarország a maga területén át közvetlen távíróvonalakat létesít és tart fenn.
/310. cikk/

A Magas Szerződő Felek elismerik és igazolják, hogy tudomásul vették a Francia Köztársaság Kormányának a Monakói Fejedelem Ő Fennségével 1918. évi július hó 17-én kötött azt a szerződést, amely Franciaország és a Fejedelemség viszonyát határozza meg.
/357. cikk/