Zoológiai fölfedezések a busafejű fizéter gyomrában

Albert monakói herczeg a mult év julius 18-ikán zoológiai és más felfedezési czélokra fölszerelt gőzhajóján utazva, az Azori szigetek mellett jelen volt egy 13.7 m. hosszú fizéternek (Catodon macrocephalus) elfogatásánál, a midőn is igen figyelemre méltó megfigyeléseket tett ez állatnak táplálékát illetőleg.

 

Az űzőbe vett és szigonnyal megsebesített állat haláltúsájában több szépiát vetett ki gyomrából, melyeket, mint épségökből megitélhető volt, nem rég nyelhetett le. Köztök volt a kevésbbé ismert Histiotheutis nemnek három példánya, melyek mindegyike mehaladta az 1 m. hosszat.Richard és Lallier, a hajó zoológusai, a cefalopodák még két más példányát is kézrekerítették s preparálták.


E példányokban Joubain cannei tanár a tudományra nézve eddig egészen ismeretlen új fajt talált s Lepidoteuthis Grimaldii névvel látta el. Sajnos, a jobban megmaradt pédánynak is hiányzott a feje; a másik már félig feloszlásnak indult törzse mintegy 90 cm. hosszú volt, egész teste ennél fogva legalább 2 m. hosszú lehetett.


A fizéter gyomor-tartalma mintegy 100 kg.-nyi volt többnyire hasonló polipoknak félig emésztett példányaiból. Voltak köztök olyan polipkarok, melyek vastagsága még preparált állapotban is az emberi kar vastagságával ért fel és több mint 100 szívókával voltak megrakva, melyek mindegyike egy-egy karommal volt fölfegyverkezve.

 

Az állat gyomrában talált egyéb megemészthetetlen maradékok között találtak még olyan, szintén új cefalopoda példányt, a melynek bőre világító készülékekkel volt megrakva. Mindezekből következik, hogy ez a fizéter oly állatok sorából táplálkozott, melyek a zoológusok előtt nagyobbrészt ismeretlenek voltak. A gyomrában talált cefalopodák, úgy látszik, a tenger középmélységeihez tartoznak, melyeknek faunája majdnem teljesen ismeretlen.


A középmélyedések lakói ugyanis sohasem kerülnek a tengerek felszinére s ép oly kevéssé találhatók a tengerek mélyében. Nagy mozgékonyságuknál fogva hálóval egyáltalán nem foghatók s ily módon felszinre csakis a fenti közvetett módon, t. i. fizéter által elnyeletve hozhatók, ha azt sikerül kézre keríteni.

 

Ép azért a zoológusok nagy várkozással néznek a monakói herczegnek azon elhatározása elé, melynél fogva ez irányban nagyobb arányú munkára készül.